2017. december 22., péntek

Minden nap - 2017 ősz összefoglaló


6.45 Ülünk az autóban. Szól a Tilos rádió. Egy-egy házban most kapcsolják fel a villanyt. Rácsodálkozunk. Sok még sötétben. A közvilágítás hagy némi kivetnivalót. Körforgalom, suhanunk a 10-esen, 6.50. A felüljárótól jobbra mézeskalácsként kivilágított házikók. Majd mínuszban fagyoskodó ridegtartásban nevelkedett lovak keresgélnek élelmet a megdermedt talajon. Hogy nem fáznak!? Előttünk kel fel a nap minden reggel, csak egyre később. Ébredezik a forgalom, csak mi előbb kelünk, jó reggelt! 7.00 Kolossy tér. Emberek rohannak át a zebrán munkába sietve. A Tiloson hírek, egy veszélyeztetett állatfajról van szó, mi lehet ennél fontosabb!? Két napig ugyanaz. Hanna előveszi a reggelijét. 7.03 közvilágítás kikapcs. Az utakon ugyanazok az autók. Ugyanazok az emberek. 7.05 a játszótér mellett suhanunk, és én megint megígérem, ha jobb idő lesz, eljövünk. Mint minden reggel. A kanyarban galambok és sirályok harcolnak a szétszórt kenyérhéjakért. Egy csapat felénk tart. 7.08 a Margit körúton nyitják az asztalos műhelyt. A pici pékség kirakatában ugyanaz a fény villog hónapok óta. A dohánybolt előtt melegedő hajléktalan már a megszokott helyén, csak egyre több rajta a ruha. A bankban a biztonsági őr rendezgeti az ügyfeleknek kirakott brossúrákat. 


A Délinél ugyanaz a fehér busz áll a mi sávunkban elakadásjelzővel. Gábor hangosan kinevet, mert komolyan azt hiszem, minden reggel ugyanaz. – Persze nem mondom el, hogy nekem is gyanús, mert délután is ugyanott áll. – 7.15 begördülünk a suli elé. Hanna még megissza a baracklevét, az két perc. Ráadom az iskolatáskát, a cuccait a kezébe, két puszi, ölelés és elindul a kapu felé. Hátranéz legalább kétszer, mosolyog, integet, majd eltűnik a nagy ajtóban. 

A suliban a gyerekek a Tűzoltó utcai Gyermekklinika lakóinak gyűjtöttek az advent idején,
Hanna kora reggel az adományával

7.20 parkolunk az ovi előtt. Nincs hely. Sosincs. Aztán mégis. Oszkár még megeszi az utolsó falatot. 7.25 nyitjuk az ovit. Általában elsőként - de van egy kislány, aki néha beelőz. Nem verseny. Oszkár birtokba veszi a játékokat és az óvó nénit. Még kintről bekukkantunk az ablakon, de ő észre sem vesz. Kicsit bánt, de szemmel láthatólag nagyon jól érzi magát, elengedem. Csak nekünk hiányoznak már akkor, abban a percben. Aztán indul nekünk is a nap. Jobb esetben szerzünk magunknak reggelit, együtt, valahol és rohanás.


Az első 3 hét úthengerként ment végig rajtam, de ma már hiányozna. Bevallom, kelhetnénk 20 perccel később is, indulhatnánk 7 körül lazán, kényelmesen, de akkora a rizikófaktor, hogy beérünk-e a suliba időben…Talán. Lehet. Ezeket a szavakat egyikőnk sem szereti. Így marad a reggeli rutin 5.30, 6.00, 6.45, 6.50, 7.00, 7.03, 7.05, 7.08, 7.15, 7.20, 7.25. Minden reggel. Minden nap. Mindig velük. Mindig.

A hétvégéken pedig:  





* Az itt látható kép és szöveg a szerző tulajdona (a szerk.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése